Basiska livsmedel
Basbildande livsmedel som är bra att äta om man har sur mage:
Ät 7 ggr så mycket basiskt (+) som surt (-).
Kalciumkarbonat + 800
Magnesiumkarbonat + 800
Brännässlor + 35
Gurka + 31
Fikon, torkade + 28
Rättika + 28
Russin + 16
Nypon, torkade + 15
Sallat, huvud + 14
Tomat utan kärnor + 14
Mandariner + 12
Rödbeta + 11
Selleri, blek + 11
Morötter + 10
Apelsin + 10
Citron + 10
Purjolök + 9
Spenat + 9
Vitkål + 6
Ärtor, färska + 5
Sparris + 1
Kålarter, övriga + 5
Kålrot + 4
Kålrovor + 4
Lök, gul + 3
Melon utan kärnor + 2
Palsternacka + 7
Potatis utan skal + 5
Rädisor + 6
Rödkål + 3
Skärbönor + 7
Endiver + 9
Gräslök + 8
Komjölk + 4
Mesost, norsk + 4
Vassle + 4
Ananas + 4
Aprikos + 5
Banan + 6
Björnbär + 7
Blåbär + 4
Dadlar, torkade + 7
Druvor + 7
Hallon + 5
Jordgubbar + 2
Katrinplommon + 8
Klarbär + 2
Krusbär + 9
Körsbär + 3
Mirabeller (plommon) +4
Persikor + 5
Plommon + 6
Päron + 3
Äpplen + 4
Grönkål + 4
Angående olika produkter syra/basvärden, så är dessa siffrors enhet "milliekviva-lenter" ,vilket egentligen betyder vätetäthet - surhetsgrad. Som ni ser så äter de flesta människor övervägande - sur/syragörande mat.
http://www.maxielit.se/?kat=halsa&page=info_ph
Syrabildande livsmedel som man ska äta lite mindre av om man har sur mage.
Hasselnötter - 1
Jordnötter - 15
Kokosnötter - 4
Mandel, söt - 1
Paranötter - 10
Valnötter - 8
Bovete, skalat - 7
Bovetemjöl - 4
Grahamsmjöl - 17
Havreflingor - 30
Havregryn, oprep - 13
Havremjöl - 33
Korn, kornet - 22
Korngryn - 20
Majs, majzenamjöl - 6
Majs, skalat - 14
Råg, kornet - 17
Rågmjöl - 16
Ris med fröhinna - 51
Ris, polerat - 11
Vete, kornet - 38
Vete, stärkelse - 6
Vetekli - 39
Vetemjöl - 8
Ostämne, vitost - 17
Schweizerost - 17
Skummjölksost - 14
Rågbröd, vanligt - 6
Rågbröd, knäcke - 9
Rågbröd, sammalet - 22
Vetebröd, siktat - 11
http://www.maxielit.se/?kat=halsa&page=info_ph
Kommentarer
Trackback