Kalas

Har ångrat mig om kalas. Jag vill ha kalas på min födelsedag :) Så med kort varsel skickade jag ett sms till familjen. Får se om de har några planer eller vill hälsa på lilla mig :) Jag tänkte njuda dem på lasagne och till efterrätt semlor. "Nyttiga" semlor i små aptitretare, istället för stora bakelser. De kommer inte att vara färdiggjorda, utan man ska få göra sin egen efter smak och tycke. Bad dottern att inte planera in nått på fredag eftermiddag, så ska vi baka så fort de kommer hem från skolan :) Googlade på "Nyttiga semlor" och hittade det här receptet. Ingredienser: 50 g jäst 3 dl havremjölk eller sojamjölk 7 dl siktat dinkelmjöl 1 dl fullkornsmjöl av dinkel 2 msk honung 75 g smör 1 ägg Fyllning: 100 g sötmandel ca 5 msk honung eller 4 msk agavesirap inkråmet av bullen 1 dl grädde Tillagning: Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke. Blanda i mjöl, honung och smör. Blanda ihop till degen i en bunke. Pensla ihop ägg i ett glas. Tillsätt hälften av ägget till degen och spara hälften till penslingen innan gräddning. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. Knåda ut degen på mjölat bakbord. Tips: dela degen på mitten till fyra delar. Sedan varje del till 3 delar. Då får du tolv bullar. Ta en bit deg och håll den som en datamus mot bakbordet, tryck med handflatan och gör cirkulära rörelser så blir den boll eller rund bulle. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter. När bullarna har svalnat skär du av ett lock på den. Mixa mandel med honung och grädde samt gröp ur lite av inkråmet på bullarna och blanda ihop till en fyllning i en bunke. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje. Lägg på locket. Visst låter det gott?! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0